Wednesday, April 18, 2012

POPCAKE SERI KELAKAR.

POPCAKE SERI KELAKAR.

Bahan :
1) 1 roll swiss roll - saya guna choc moist cake
2) 150g cream cheese
3) 50g icing sugar
4) Compound Dark chocolate - saya guna choc masakan biasa aja
5) White Chocolate + strawberry emulco + fresh cream (fresh cream sikit je.. ala2 nak buat ganache tapi jangan cair)

Cara :
Pukul cream cheese + icing sugar.
Ramas swiss roll sampai hancur dan masukkan cream cheese tadi.
Gaul sebati dan bulat2 kan sebesar saiz ping pong.
Kemudian masukkan dalam petiais at least 2 jam..

Cairkan dark coklat (steam bath).
Cairkan white chocolate + cream + emulco - masukkan dalam piping bag utk hiasan.

Bila pop cake dah keras - celupkan dalam dark chocolate. Buat sampai habis.
Masukkan dalam peti ais sebentar sebelum di hias.


nnti nk buat...mcm best je

Monday, April 16, 2012

Belajar mkn aiskrim

Bukan main suke muiz.dpt mkn aiskrim.habis mulut comot.share dgn umi tp dia mkn byk.umi dpt clit je
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Friday, April 13, 2012

Donut pertama ku.

Dh lame nk buat donut tp x sempat je.harini memandangkan masih bercuti jdi rase nk buat donutla..lg pn adik n muiz suka mkn donut..nilah hasilnye.walaupun baru pertama kali..

Monday, April 9, 2012

adakah anda pernah dengar masalah kekurangan zat besi @ lebih senonim dgn anemia

adakah anda pernah dengar masalah kekurangan zat besi @ lebih senonim dgn anemia?

aritu muiz masuk hospital kerana muntah-muntah.dr sahkan bahawa perut dia kene jangkitan virus..sbb tu dia muntah x berhenti...tp selain tu dr jugak suspect muiz kene THALASEMIA...agak terkejut jgk dengar...mane blh kene..aduh..penat pk..tp thing +ve..tunggu lg 2 minggu result..jadi jumaat lepas g hospital blik untuk follow up..result semua -ve..tp dr ckp darah pucat n kurang zat besi..jdi dr bg vitamin untuk mkn iaitu zat besi n multivitamin...dr tgk lg 3 bulan..disamping itu dr suruh bg susu formula yg tulis diperkaya nutrisi...aduhai..t yg tersentap..adakah kene berhenti bf ?

jadi suami ku kate x pela kite try...jdi g lah tesco cari susu...bile tanye dkt promoter dia kate x sesuai untuk baby bwh 1 thn..jdi x jdila beli..tp kat kepala ni still x rela lg nk bg susu formula..kesiannye anak ummi..tp adakah betul tindakan ku....risau dibuatnye...

Lirik Sudah Cukup Sudah- Nirwana Band

Tetibe dengar lagu ni...aduh tersangkut plak..best plak dgr...

Inikah caramu membalas cintaku
Kau nodai cinta yang ku beri
Inikah caramu membalas sayangku
Kau lukai sayangku untukmu

Korus:
Teganya kau menari diatas tangisanku
Kau permainkanku sesuka hatimu
Sudah cukup cukup sudah
Cukup sampai disini saja
Daripada hati gelisa
Cintaku kau balas dengan dusta

Sudah cukup cukup sudah
Cukup sampai disini saja
Daripada batin tersiksa
Lebih baik ku pergi saja
Telah berulangkali ku coba mengalah
Ternyata sabarku tak berarti untukmu

Band: Nirwana Band
Tajuk Lagu: Sudah Cukup Sudah

Sunday, April 8, 2012

Budak zaman IT

Cube teke ape muiz tengah buat..khusyuk gile dia tgk laptop tu.x bergerak2 dari tdi..rupe-rupenye pakcik dia bukak kan barney..tu yg berdiri x berganjak2 tu..org panggil pn x tgk..mule2 berdiri,umi dia kesian bglah duduk dekat kude..

Sunday, April 1, 2012

Jenjalan pantai remis.

Ingat nk cari kerang dkt sini..sekali sampai jln tutup olh rela..ingtkn knpe rupanya ada perytandIngan memancing..