Friday, April 15, 2011

Tips suami isteri




Kenapa suami isteri saja, kan cinta itu milik kita semua , insan sejati penuh pekerti ? Wait! Bukan tu maksudnya, tapi dalam tips ni ada tentang banyak benda kena buat 'sama-sama', yelah yang tulis ni pun Ustazah Siti Nor Bahyah, jadi kepada yang nak belajar lebih menghargai pasangan, ambil mana yang ikut syarak ja ya, kome tu da beso panjang weh ! Tet..:-)

Tips atasi rasa jemu pada pasangan

* Apabila berbual , berguraulah sikit, senyum.. ohoi..senyumlah..
*Ubah penampilan atau persekitaran , apa salahnya kan..
*Berpisahlah sat , untuk membuahkan rasa rindu ..
*Amalkan solat berjemaah..
*Jaga hubungan dengan ALLAH [hablumminallah] dan dengan manusia [hablumminannas]
*Melancong atau bermusafir untuk rapatkan yang mana renggang
*Belajarlah sesekali resepi baru , baru cool!

Tips menyuburkan cinta:

*Bersalam selalu pasangan tu, bukan tunggu raya je
*Buat aktiviti kebajikan bersama-sama
*Lazimkan mengeluarkan ayat-ayat manis [jaga hati dan ambil hati, taktahu, belajar tau !]
*Doakan pasangan di depan atau belakangnya, [ tapi, bukan betul2 depan muka ..:p]
*Menggembirakan pasangan, tak tahu tanya apa yang buat dia happy
* Oho..jangan asyik nak marah-marah serta jangan terlalu serius, berguraulah sekali sekala

Langkah menzahirkan cinta pada pasangan

-Panggilan suami isteri gunakan sayang,honey darling, abang. elakkan panggil maknya, ayahnya ..:p
-Bantu membantu-suami tolong isteri buat kerja rumah:)
-Berkomunikasi dan berhubung-jika berjauhan, sms dan email seperti sebelum kahwin..yang oh yang..
-Hadiah-hadiahkan pada pasangan sempena tarikh istimewa atau sekadar penghargaan
-Mengubah suasana- pergi ke tempat romantik ker, baru cun!
-Menjaga lidah, supaya terbina bahagia dan tidak menyakiti
-Beri sokongan atau galakan minat pasangan, temankan ke,kan?
-Ucapan tanda penghargaan - terima kasih dan berkaitan , berilah selalu

p/s: Cinta ini memang ada sedih dan gembira, yang bahagianya bila ia dapat dikongsikan bersama:)

Sunday, April 10, 2011

coklat home made

BAHAN2:-

500gm coklat compound gelap.(bahagi 2)
kismis (yg besar)
200gm coklat compound susu@putih.(bahagi 2)

cara2:-

panaskan air dlm periuk. bila dah 50% mendidih tutupkan api. masukan coklat putih@susu ke dlm periuk lain.1 bahagian(cari yg besar skit dr periuk air td)..-kita guna teknik double boiling-tp jgn biarkan coklat 2 kena wap2 air n periuk coklat 2 jgn bersentuh dgn air pns. bru coklat akan berkilat elok.bila coklat 2 dah cair, masukan coklat lg 1 bahagian. _teknik nie tuk kita dptkan suhu coklat yg elok agar coklat yg d hasilkan nnt berkilat-
bila dah cair dgn elok n suam2...salutkan kismis td dgn coklat susu@putih 2(sebiji2)...bekukan.

tuk coklat gelap , cairkan seperti d atas td. bila dh cair n berkilat, masukan coklat gelap yg cair ke dlm acuan....then, isikan kismis yg d salut coklat putih@susu td(yg dh beku tau) d tgh2...cucuk dgn ujung sudu smpai tenggelam...ketuk2 skit acuan yg dh boh coklat..agar udara kuar n coklat rata elok...ratakan dgn scrapper...then bekukan selama 15 min.

my tiramisu

bhn2
biskut lady fingers
300 ml whip cream
1 ketul philadelphia cheese
1 sudu teh esen vanilla
1/2 cwn gula halus
1 cwn air panas(utk celup biskut)
1 sudu mkn serbuk nescafe
serbuk koko

cara2nya
~putar cheese n gula sampai kembang...masukan whipp n vanilla...pkl sampai kembang...
~secwn air panas campur nescafe dan kacau...
~celup biskut dlm air nescafe n terus susun dlm bekas..(jgn celup lama nanti biskut hancur)..
~letak bhn putar td dan lapis serbuk koko...ulang sampai habis...

resepi apam polkadot

Bahan:

3 biji telur sejuk-dr peti ais
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus
150 ml susu segar
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovalette
filling-blueberry / strawberry @ ape2 ikut citarasa
Pewarna

1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima 6-8 minit sampai kembang..
2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna
3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag @ plastik bersih
4. Picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas-
5.Letakkan filling secukupnya-nak senang masuk dlm plastik @ sudukan jer..
6. Picit lagi adunan yang sama @ berlainan warna sehingga 3/4 penuh . Kemudian dot-dotkan dengan warna pilihan...

Cara sendiri-pukul telur dulu, pastu masuk gula dan ovalette. Last tepung yang telah di ayak dengan baking powder...

resepi kek coklat

bahan A
4 biji telur
2 cawan minyak masak
1 tin susu cair
1 camca teh esen vanila
(campurkan semua bahan dan gaul rata)

bahan B
4 cawan tepung gandum
2 camca teh soda bicarbonat
2 camca teh baking powder
2 cawan coco powder
1 camca teh garam halus
3 cawan gula halus
(campurkan semua bahan dan ayak kecuali gula)

bahan C
2 cawan air mendidih

cara:
campurkan bahan B kepada bahan A...gaul rata...tuangkan air mendidih dan gaul sebati.... tuangkan kedalam cake pan yang telah di gris dan di alas....bakar pada suhu 180C selama lebih kurang sejam...

Monday, April 4, 2011

setelah lama bercuti

erm..lame rasenye x update blog ni..x sempat..ni pun baru naik cuti selama 2 minggu..lama kan...Dr. bg cuti,jdi ambik jela...Dr. suruh rehat banyak2, jgn buat keje berat2 katenye..tp mmg betul..nk jln pun sush mcmne nk buat keje berat...dugaan betulkan...memerlukan kesabaran yg tinggi...jdi doakan la semoga semuanya selamat hingga akhirnya...berdebar rasenye menanti hari....