Thursday, March 17, 2011

cara dan carta pengiraan pergerakan baby

Erm doktor dh suruh start kire pergerakan baby...tp mcmane nk kire..tnye kat doktor dia kate kire je..ialah..dari aspek ape nk kirenye...dok fikir2..tnye kawan2..msih x fhm lgi...last2 cari kat 'pakcik google'...akhirnye dapt jgk..hehehhehe..kesian kan ibu yg x de pengalaman ni..ni contoh form dia...


"1 kali gerakan bersamaan dengan 1 kali pusingan. Baby gerak aktif kiri kanan atas bawah, itu kira satu kali. Nanti, dalam 30 minit lepas tu kaaa dia gerak kiri kanan atas bawah lagi, itu kira dua kali. Selalunya complete dalam pukui 3.00 petang kaaa, pukui 4.00 petang kaaaa. Kalau masuk pukui 7-8 malam belum complete 10 kali, awak pi hospital nanti doktor monitor pakai CTG. Jangan takut ahh. Takdak papa nyaaa."

Petua & Teknik Melahirkan

Sekarang ni ibu dh mula mencari2 petua untuk memudahkan proses bersalin....kalo blh ibu nk bersalin secara normal...mudah-mudahan dipermudahkan segalanya..ini petua yg ibu dpt dr forum Ratu Hati..

PETUA DAN TEKNIK MEMUDAHKAN PROSES KELAHIRAN SECARA NORMAL

I. PETUA YANG PERLU DIAMALKAN SEMASA MENGANDUNG UNTUK MEMUDAHKAN KELAHIRAN

1. Senaman Pernafasan
Berlatih semasa mengandung lagi untuk membiasakan kita dengan teknik pernafasan ini. Cuba bayangkan situasi ketika saat ingin melahirkan dan buatlah latihan pernafasan seperti berikut:a. Early labour breathing (mula rase sakit/ start contraction)Bernafas dengan panjang dan berlahan-lahan melalui hidung b. Active stage breathing (contraction makin kerap n makin sakit)Mula bernafas melalui hidung dan lepas melalui mulut. Apabila contraction makin kerap, ambil nafas pendek dan cepat untuk kurangkan kesakitan. Tarik dua kali melalui hidung dan lepas melalui mulut.Apabila contraction hilang (contaraction atau sakit akan berulang dalam dalam tempoh-tempoh tertentu) ambil nafas panjang melalui hidung dan lepas melalui mulut. Apabila contraction terasa semula bernafas seperti tadi, pendek dan cepat.c. Second stage breathingTarik nafas dalam-dalam melalui mulut, kerana oksigen akan masuk dengan banyak berbanding melalui hidung..dan baru push smbil lepas nafas perlahan-lahan dengan satu nafas supaya bayi tak tersekat dan betul-betul keluar. Teran tanpa mengeluarkan suara dan sekiranya kehabisan nafas semasa meneran, jangan lepaskan kesemua nafas, terus tarik nafas semula. Ini bagi mengelakkan bayi masuk kedalam semula.Maklumat lanjut sila layari www.askbaby.com/breathing-exercises-for-labour.htm

2. Senaman Kegel (Kemut)
Senaman ini baik untuk kulit/otot vagina supaya lebih kenyal, dengan itu otot boleh mengembang dengan lebih baik apabila proses kelahitan bayi. Senaman ini juga bagus untuk kekuatan otot yang menyokong rahim dan untuk menjamin keintiman hubungan suami isteri. Senaman ini boleh dilakukan dimana saja (org bukan tau pun kte tgh wat senaman kegel ni... huhuhu...). Salah satu daripada senaman kegel adalah dengan menahan air kencing separuh jalan, dan kira sampai 10 (atau 10 saat) dan baru dilepaskan bakinya.

3. Amalan membaca surah Maryam
Amalkan membaca surah Maryam terutama sekalai apabila sudah mendekati tarikh jangkaan bersalin. Kisah Maryam melahiran Nabi Isa dalam Surah Maryam Ayat 23-26.

4. Jangan amalkan minum ais atau minuman sejuk
Ada orang tua-tua berpesan supaya jangan amalkan minuman sejuk dikuatiri ibu-ibu akan lemah tidak berdaya dan kehilangan tenaga semasa proses kelahiran.

5. Makan secukupnya
Pastikan apabila sudah mendekati tarikh jangkaan bersalin, ibu makan secukupnya. Ini sangat penting bagi memastikan ibu mempunyai tenaga untuk proses meneran. Sekiranya tiada selera makan, banyakkan makan kurma kerana kurma boleh bagi tenaga kepada badan. Siti Maryam pun di saat melahirkan Nabi Isa cuma makan beberapa biji kurma dan Beliau mudah melahirkan dgn izinNya.

II. PETUA SEMASA MULA TERASA SAKIT CONTRACTION (BERMULA KETIKA PINTU RAHIM SUDAH TERBUKA 2CM)

1. Mula bernafas cara ’Early labour breathing”

2. Mula minum air selusuh. Sebelum minum, selawat, baca al-fatihah dan berdoa "Ya Allah izinkanlah dan permudahkanlah anak dalam kandungan ini lahir dgn mudah dan sempurna.. ampunkan la segala dosa.. dan ringankan kesakitan ini..”

3. Kalau ada minyak selusuh, sapu minyak sambil selawat pada seluruh perut, pangkal paha, paha dan pinggang. Kemudian Selawat dan minum sesudu sambil berdoa.. ",Ya Allah izinkanlah dan permudahkanlah anak dalam kandungan ini lahir dgn mudah dan selicin minyak ini.. ampunkan la segala dosa.. dan ringankan kesakitan ini..”

4. Jangan fokus pada sakit, ingatlah yang kita sedang berusaha hendak melahirkan seorang khalifah Allah ke dunia.

5. Sekiranya contaraction makin kerap, mula bernafas cara “active stage breading” cepat dan pendek. Tarik dua kali melalui hidung dan lepas melalui mulut.

6. Banyakan zikir doa keampuanan Nabi Yunus dalam perut ikan yu.. ”la ila hailla anta subhaa naka inni kuntumminalzolimin.”. dan banyakkan doa ”Ya Allah permudahkanlah kelahiran seorang lagi hambamu dan umat Muhamad S.A.W ke dunia ini.”

III . PETUA SEMASA PROSES KELAHIRAN BAYI(proses meneran tuk kluarkan baby)

1. Jangan fokus pada sakit ingatkan yg kita tgh berusaha nak keluarkan seorg khalifah Allah ke dunia.

2. Jangan teran cepat sangat, biasanya gesaan (urge) meneran akan datang dengan sendirinya. Bersedia meneran apabila bukaan 8-10cm. Apabila rasa sakit dan gesaan untuk meneran sudah terasa baru boleh meneran.

3. Posisi semasa nk melahirkan..Dalam keadaan berbaring, buka kaki dan tinggikan lutut sambil kedua-dua tangan pegang pada kedua-dua buku lali. Posisi ini memastikan kedudukan kaki akan terbuka dan terkangkang dengan luas bagi memudahkan proses keluaran bayi dan memudahkan doktor atau bidan menyambut kelahiran.

4. Posisi suami untuk membantu isteri supaya mudah melahirkan..Sebelah tangan pegang bahu isteri untuk dijadikan sebagai tempat menyandar (isteri boleh bersandar dilengan suami supaya terasa lebih selesa). Dan sebelah tangan lagi tekan lutut isteri untuk mengelakkan isteri mengangkat punggung semasa meneran (elakkan koyakan)

5. Teknik Meneran dan bernafas (Second stage breathing)Tarik nafas dalam-dalam melalui mulut, dan teran sambil angkat badan (bkn angkat punggung ya..) mendekati lutut sambil dagu cecah ke dada...dgn satu nafas supaya bayi keluar keseluruhannya tanpa tersekat. Teran tanpa mengeluarkan suara untuk pastikan kita meneran sepenuh hati dan sekiranya tak cukup nafas semasa meneran, jangan lepaskan kesemuanya, terus tarik nafas semula, sebab, dikuatiri kalau lepaskan nafas kesemuanya, bayi akan termasuk kedalam semula atau tersekat.

Doa-doa waktu hamil dan bersalin





















Wednesday, March 16, 2011

Scan 3D

Sebenarnye dh lame g scan..tp x sempat nk masukkan dlm blog..Entahla x tau kpe hatini berlonjak-lonjak nk p scan 3D..ialh..selalu checkup x de la doktor ckp ape2..just tnye baby gerak ok ke x..diatas sebb itulah sy pergi ke klinik UMRA untuk membuat scan detail tntg baby dlm perut ni.....berdebar2 jgk rasenye....mule2 baby x nk tunjuk muke...x lame kemudian adala dia tunjuk sblh je..jadilah...janji baby sihat...doktor kate memg sihat..septtnye besar baby 32 minggu tp sekarang telah terlebih besar iaitu saiznye dh 34 minggu..jdi doktor jangkakan lahir awal..selain itu doktor juga pesan supaya jge mkn agar baby x terlalu besar sehingga sukar untuk keluar..tp bile dh jge mkn baby mkin besar x pe..janji sihat n ibu jage mkn..

Tuesday, March 1, 2011

Promotion~ (Normal Jun Gong Foot Detox Patch)



Fungsi Detox Foot Patch:

* detoxification
* slimming
* metabolism
* enhance immunologic
* prevent constipation
* improve skin condition
* prevent smelly foot
* cell activation
* anti-aging
* balancing human body internal organs function


Secara ringkasnya :
Membantu buah pinggang dan sistem limpa menjalankan fungsi pembersihan toksik dari badan, Membantu mendapatkan tidur yang lena, mengilangkan sakit kepala dan menghilangkan kepenatan, Membantu menghilangkan kesakitan dan lenguh pada kaki, Meningkatkan tahap imuniti, pengedaran darah dan membantu penstabilan metabolisme, Mengurangkan ketegangan pada otot dan membuang air berlebihan dalam badan dan Menjauhkan dari sembelit.

Harga:
Pakej A ~ 10 Pcs RM 20.00 Termasuk Pos
Pakej B ~ 20 Pcs RM30.00 Termasuk Pos
Pakej C ~ 70 Pcs Rm 80.00 Termasuk Pos ( Pakej Baru)

Tempahan:

Tempahan melalui SMS : 0172197198 (nizar)

MAYBANK

http://www.rizi-biz.com/weblama/smsrizi/images/mb2u_logo.gif No. Akaun Maybank : 162085465470
Nama Akaun : NIZZARINA MD HUSSIN


projek membuat bantal baby

Nk dijadikan cerite.mlm semlm (28/2/2011) dgn semangatnye sy membuat bantal kekabu untuk bakal baby yg akan lahir dlm mase 2 bln lg..banyak tol mak jahitkan bantal tu..sy cume masukkan kekabu je...hehhehehe..ini lah hasilnye...