Wednesday, January 27, 2010

hari pertama pergi klinik..


Hari isnin bersamaan 25/01/2010 aku g klinik untuk mengesahkan sama ada aku pregnant atau x...hehehehhe,... doktor telah mengesahkan bahawa aku telah sisahkan mengandung 5 minggu...jadi perlu menjaga diri...3/02/2010 doktor suruh datang semula untuk scan...tapi dalam masa yang sama aku kene pergi kursus induksi...pening jgk pk...tp ada baiknya jgk..karang klau dh besar baru nk pg susah pulak..ni ada beberape ubat yang doktor suruh mkn dh kene minum susu intuk perkembangan otak baby...semoga semuanye berjalan lancar hingga ke akhirnya....

aku bakal menjadi seorang ibu...

pada 23/01/2010 suami ku telah membelikan pregn test aku dh terlewat dari tarikh period...jeng-jeng....hasil dari test tu ialah +ve....YA ALLAh...sungguh bersyukur rasenye...sampai hubby macam nk menangis coz terlalu gembira...

makan malam pada 26/01/2010


semalam cuti lg..jdi tengahari ikut hubby g kerje..jdi petang blik teringin nak mkn bergedel..jadi masakla sendiri...semalam masak nasi, bergedel, denagn ikan siakap masak sweet sour.....mkn besar smlm....

Monday, January 25, 2010

Nak share cara pakai selendang

1) Pinkan selendang. Pastikan sebelah pendek & sebelah lagi panjang seperti dalam gambar.

2) Tarik bahagian panjang selendang ke belakang.

3) Lilit di atas kepala.

4) Sematkan selebihnya di bawah dagu dengan kemas.

5) Tarik bahagian pendek selendang dan pinkan ke belakang/ tepi untuk menampakkan 'v' shape.

6) TaRRaaaa!!~~ dah siappp!!

1 lg...lebih kurang je dgn yg atas,cuma bentuk dpn lain sket.

1) Pinkan selendang. Pastikan sebelah pendek & sebelah lagi panjang seperti dalam gambar.

2) Tarik bahagian panjang selendang ke belakang dan lilit atas kepala.

3) Sematkan selebihnya di bawah dagu dengan kemas.

4) Tarik bahagian pendek selendang dan pinkan dengan kemas.

5) Dah siapppp !!~

Friday, January 22, 2010

Tips pilih baju mengandung....buat paduan je...

Untuk membeli baju mengandung, ada beberapa faktor yang perlu anda pertimbangkan :

  1. Seeloknya pilih baju yang dibuat dari kain kapas. Semasa mengandung badan mudah terasa panas. Ditambah pula dengan cuaca negara kita yang sememangnya panas. Jadi seeloknya anda pilih baju yang mudah menyerap peluh untuk keselesaan.
  2. Kebanyakan fesyen baju sekarang ni jenis yang besar dibahagian perut. Ini adalah satu kelebihan kerana selepas habis tempoh mengandung nanti anda masih boleh memakai baju yang sama. Cuma mungkin fesyen ni bertahan beberapa tahun saja. Almaklumlah fesyen baju sentiasa berubah-ubah. Tapi apa salahnya, esok-esok bila anda hamil lagi, boleh pakai baju yang sama balik.
  3. Pilih baju yang longgar kerana perut anda akan makin membesar nanti. Elakkan dari memilih baju yang ngam-ngam je boleh pakai waktu beli tu.
  4. Untuk seluar, seeloknya pilih seluar yang berwarna gelap untuk mudah dipadankan dengan mana-mana baju
  5. Juga, untuk seluar elakkan dari memilih seluar yang ketat dan menekan dibahagian perut. Cuba dapatkan seluar yang bahagian pinggangnya boleh diubah sama ada untuk ketat atau untuk dilonggarkan

Monday, January 18, 2010

kereta ku.....


Ini adalh kete ku...hehehe..comelkan....15/01/2010 baru dapat...mcm best je coz..esoknye besday aku...dapat hadiah kete untuk dri sendiri....

Wednesday, January 13, 2010

1. Sejak bila anda mula berkaca mata ??

Darjah 6...tapi pkai waktu belajar je...

2. Bagaimana anda tahu yang anda memerlukan kacamata ketika itu?

sbb nk tgk papan hijau x nampak....selalu dok belakang..maklumla..dari kecik dh tinggi..

3. Berapa ‘power’ pada permulaan anda berkaca mata

ermmm....125 rasenye...

4. Jenis/bentuk kaca mata and yang pertama
Lebih kurang mcm ni la...


5. Jenis/bentuk kaca mata anda yang terkini

Lebih kurang mcm nila....dh up ckitkan...

6. Berapa power terkini anda ?

cahaya=200, power=175

7. Berapa banyak koleksi kaca mata yang anda ada dari dulu hingga kini

adalah dlm 4 rasenye..tp yang blh pakai 2 je..

8. Jika anda ada sentiment tidak suka berkaca mata sepeti saya, sila nyatakan sebab musabab

x blh la nk ckp...x pakai nnti x nampak...jdi kene pkai jgk..


9. Yang mana anda lebih gemar. Kaca mata atau contact lens? Kenapa ?

x blh k pilihla..kalu iktkan nk contact lens..tp dh cube beberape kali x blh jgk..mate sakit...

10. Opto pilihan?

x taulah..bnyak sgt..x terkire


11. Pasangan anda berkaca mata ?

ohh.....tidak...kaca mata hitam jela...

Tuesday, January 12, 2010

bakal menjadi milik ku.....



Ini je la yg termampu buat masa ni...biasa la baru nk belajar membina hidup..jadi belila kete kecik je...jadilah untuk kemudahan pergi kerja...x de la aku menyusahkan hubby ku lg..kesian dia...

Monday, January 11, 2010

aktiviti ujung minggu.........





Pada hari sabtu 9/01/2010 aku kerje..mcm biasa my hubby hantar..blik pun berambik....mase blik keje dia ckp la..ada surprise...nk tau ape...jeng..jeng..pg memancing rupenye...aku ingat ape la..aku nk mrh jgk..tapi disebbkan x sia-sia pergi..dapat jgak seekor ikan siakap seberat 2.7kg...besar....blik sampai kul5 pagi kat umh...jdi ikan tu aku masak steem...fui....sedap gle...

Wednesday, January 6, 2010

good news

salam...harini kakak sulong ku bgtau dia disahkan +ve........heheheheh..+ve mengandung....tahniahla..x lame lg zikri akan dapat adik..x dptla dia nk bermanje lg dgn ibu dia..kesian....

Monday, January 4, 2010

Cik Pah & Cik Tam


Comelkan....kenangan bersame cik pah (oren) n cik tam..tapi sayang..pada 2/1/2010, cik pah telah mati n x dapat diselamatkan...dia telah mengalami sesak nafas pada pagi itu..kesian hubby ku terasa kehilangan nya..ialh..manje sangat cik pah ni..nk tido pun siap kiss abah dia...sedih terhadap pemergiannye...semoga dia tenang disana...